Dorsz pod pierzynką z beszamelu i ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza myjemy w wodzie, obieramy ze skórki, kroimy na około 5 cm kawałki.
Przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy mąką.
Rybę smażymy na rozgrzanym maśle tak aby przyrumieniła się z każdej strony. Nie smażymy za długo aby nie była przesuszona.
2.obsmażoną rybkę układamy na talerzu. Przygotowujemy sos beszamelowy.
Masło wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki mąki i zasmażamy. Do mąki dolewamy małego i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sok z cytryny.
Gotowym sosem polewamy rybę.
3.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane zioła. Smażymy około 2 minut cały czas mieszając. Podsmażone zioła układamy na sosie.
I gotowe.
Komentarze