Dorsz na puree z groszku

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 2 osób

Cała moja rodzina uwielbia dania rybne, a tak podany dorsz bardzo nam posmakował.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok 300g filetu świeżego z dorsza

    250g zielonego groszku – może być mrożony

    1 mała cebula,

    1 kostka czosnkowa,

    1 ząbek czosnku

    sól

    pieprz

    śmietana 12%

    masło

    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz na puree z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy – ze skóry i ości ( o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
  • 2. W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej groszek , gotujemy około 10 minut, tak aby groszek się nie rozgotował. W między czasie na patelni, na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę.
  • 3. Odcedzamy ugotowany groszek, dodajemy usmażoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę śmietany. Miksujemy blenderem na gładką masę; doprawiamy solą i pieprzem.

    Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu – ja gotuję trochę krócej bo nie lubię rozgotowanego ryżu.
  • 4. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu wykładamy ciepłe puree, na to dajemy 2 łyżki ryżu a na wierzch usmażoną rybę. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować