Dorsz na puree z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyszczamy – ze skóry i ości ( o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
2.W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej groszek , gotujemy około 10 minut, tak aby groszek się nie rozgotował. W między czasie na patelni, na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę.
3.Odcedzamy ugotowany groszek, dodajemy usmażoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę śmietany. Miksujemy blenderem na gładką masę; doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu – ja gotuję trochę krócej bo nie lubię rozgotowanego ryżu.
4.Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu wykładamy ciepłe puree, na to dajemy 2 łyżki ryżu a na wierzch usmażoną rybę. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy.
Komentarze