500 g filetów z dorsza lub innej ryby
1/2 strąka czerwonej papryki
300 g pieczarek
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka masła klarowanego
1 czubata łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
125 g serka mascarpone (pół opakowania)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól
pieprz cytrynowy
masło do wysmarowania formy
Dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w sosie serowo - cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety płuczemy, odsączamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Dzielimy na porcje. Z obu stron solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Odstawiamy na ok. 60 minut.
2.Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, jeśli są duże, to najpierw przekrawamy na połowy, a następnie w plasterki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym do odparowania płynu, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i nasion, kroimy w kostkę.
3.Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową), aby nie było grudek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zagotowujemy mieszając, przyprawiamy solą i sporą szczyptą pieprzu cytrynowego. Dodajemy resztę soku cytrynowego, mieszamy.
4.W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy filety i smarujemy każdy niewielką ilością sosu. Na filety wykładamy pieczarki, posypujemy pokrojoną papryką. Na paprykę wykładamy sos. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 30 minut bez przykrycia. Podajemy z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.
Porady
Danie można przygotować z filetów mrożonych. Wówczas należy je rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Filety można przed zapiekaniem obsmażyć na oleju.
W połowie czasu pieczenia można potrawę posypać startym żółtym serem.
Komentarze