Dorsz zapiekany na szpinaku

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ryby lubią wszyscy w mojej rodzinie, dlatego gdy dzieci i wnuki przychodzą na obiad, robię właśnierybę. Zwykle w piątki, bo wtedy nie jemy mięsa.

Składniki:

  • ● 50 dag filetów z dorsza
    ● 50 dag mrożonego szpinaku
    ● 3 łyżki masła
    ● 3/4 szklanki mleka
    ● 3/4 szklanki bulionu z warzyw
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól
    ● pieprz
    Sos:
    ● 3 łyżki masła
    ● 3 łyżki mąki
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz zapiekany na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na
    maśle, doprawiamy solą, pieprzem
    i gałką muszkatołową.
  • Dorsz zapiekany na szpinaku 2. Filety rybne układamy
    w naczyniu żaroodpornym, zalewamy mlekiem i bulionem.
    Dusimy 10 minut w temperaturze
    200 °C. Odlewamy wywar
    z ryby i odstawiamy. Filety
    wyjmujemy. W naczyniu żaroodpornym
    układamy szpinak,
    a na nim filety rybne.
  • 3. W rondelku, na małym ogniu,
    roztapiamy masło. Wsypujemy
    mąkę, wlewamy wywar
    rybny i mieszamy.
    Dodajemy łyżkę startego żółtego
    sera i podgrzewając, cały
    czas mieszamy, aż ser się rozpuści.
    Sosem polewamy rybę,
    posypujemy łyżką startego
    żółtego sera i zapiekamy
    w piekarniku, aż ser się rozpuści
    (ok. 20 minut).

Porady

● Do sosu najlepiej użyć sera żółtego o dość ostrym smaku, wtedy sos jest smaczniejszy. ● Dwa ząbki czosnku dodane do szpinaku nadają potrawie zdecydowany smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować