DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego.Obiad idealny nie tylko na piątek!

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * dorsz lub inna biała ryba – 2 filety

    * pieczarki – ok. 100 g

    * cebula – 1 szt

    SOS:

    * por – 1 szt

    * masło – 2 łyżki

    * mąka – 1 łyżka

    * chrzan – 1 łyżeczka

    * śmietana 12% – 50 ml

    * bulion warzywny – 200 ml

    * oliwa

    * sól , pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Dorsz z pieczarkami i sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

    Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.

    W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.

    SOS:

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut.

    Oprószamy mąką, podlewamy ciepłym bulionem i gotujemy kilka minut.

    Dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku.

    Podajemy gorące z upieczoną rybą i pieczarkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Grzyby Pieczarki Por Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować