Dorsz z kapustą

4.5 (152 ocen)

Pierwszy raz łączyłam rybę z kapustą kiszoną i muszę przyznać, że była rewelacyjna!

Składniki:

  • 1 kg filetu z dorsza,
    1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
    1/3 szkl. mleka,
    łyżka musztardy,
    2 łyżki masła,
    2 marchewki,
    cebula,
    1/2 kg kiszonej kapusty,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    łyżeczka cukru,
    2 łyżki posiekanego koperku,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Ziemniaki zmiksować blenderem lub ugnieść tłuczkiem na puree, dodać mleko, musztardę łyżkę masła oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i drobniutko pokroić. Połączyć z marchewką, cebulą, cukrem i koperkiem. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć rybę, przykryć ziemniaczanym puree, na wierzch wyłożyć kapustę. piec ok. 25 min w temp. 190st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować