Dorsz z jarmużem i białą fasolą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Polacy jedzą za mało ryb. Dlatego przedstawiam Wam przepis na pyszną, delikatną i sycącą potrawę z rybą. Powstała tak naprawdę z tego co miałam w lodówce. Jest pełna witamin, białka i smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza
    Łyżka soku z cytryny
    Ząbek czosnku
    ½ łyżeczki imbiru
    Cebula
    Marchewka
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 garście jarmużu
    Puszka białej fasoli
    Sól, pieprz
    Olej rzepakowy

Dorsz z jarmużem i białą fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, paprykę słodką wymieszaj razem. Dorsza umyj, pozbądź się ewentualnych ości i natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na bok.
    Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni i usmaż warzywa na półtwardo. Następnie dodaj pokrojony drobno jarmuż i duś ok 5 minut. Na koniec wsyp odsączoną białą fasolę. Dorsza usmaż na lekko natłuszczonej patelni.


Porady

Podawaj rybę na mieszance warzywnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (195 ocen)

leczo