Dorsz w zalewie octowej

1 (1 ocen)

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej. W święta muszę mieć rybkę w takiej zalewie.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza (ja używam grubej polędwicy)
    przyprawa do ryb
    sól
    mąka
    masło klarowane

    Zalewa octowa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    2 duże cebule
    4 ziela angielskie
    2 duże liście laurowe
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka wegety
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica Ryba

Dorsz w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa octowa 1. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej usmażone ryby.
  • dorsz 2. Dorsza rozmrozić, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Rybę posolić , przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę.
  • dorsz 3. Następnie obtoczyć każdy kawałek dorsza w mące.
  • Dorsz 4. Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.

    Usmażone gorące ryby poukładać do naczynia i ciepłą zalewą zalać ryby.
    Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować