Niesamowicie pyszny sos na bazie szampana, ryba, ryż i brokuły to jedno z moich ulubionych dań. Dodatkowo nie wymaga dużo pracy i czasu.
30 min
Składniki:
Na dwie porcje:
2 Duże filety z dorsza bez skóry
1 szklanka wina musującego (ja używam Igristoje)
250 ml śmietanki 30%
przyprawa do ryb
2 torebki ryżu, sól, papryka słodka w proszku
kilka różyczek brokuła
Dorsz w sosie z szampana z ryżem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy dwa garnki z wodą. Jeden na ryż, drugi na brokuły. Patelnię należy lekko rozgrzać i ułożyć na niej (bez tłuszczu) filety. Od razu zalać szampanem. Na dość dużym ogniu czekać, aż szampan wyparuje chociaż do połowy. Polać rybę śmietaną i posypać sporą ilością przyprawy. Zmniejszyć ogień i smażyć do czasu, kiedy ryba będzie miękka a sos się odpowiednio zetnie. Ryż wymieszać z solą i papryką w proszku. Nałożyć i zjeść ze smakiem:-)
Porady
Zamiast dorsza można użyć innej białej ryby, np. rozmrożone filety z soli, pangi, mintaja
Komentarze