Dorsz w sosie kaparowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dziś u nas na stole zagościła ryba - dorsz w sosie kaparowo-pieczarkowym. Podany na makaronie tagiatelle i sałacie prezentował się i równie smakował.

  • 10 min

Składniki:

  • na sos:
    łyżeczka mąki i masła
    100 ml śmietanki 30%
    100 ml bulionu
    120 g kaparów odsączonych z wody (ze słoika, słoik 250 ml)
    5 pieczarek
    sól, pieprz
    na rybę:
    2 filety ze skórą ryby dorsz
    łyżka masła
    łyżka oliwy
    rozmaryn
    sól, pieprz
    makaron tagiatelle - 3 gniazdka
    sałata

Dorsz w sosie kaparowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić na cząstki i dusić w wodzie osolonej do miękkości.
    Masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę, zamieszać. Wlać śmietankę i bulion, mieszać do zagotowania. Dodać kapary i pieczarki. Zamieszać.

    Filety umyć, i przyprawić. Na patelni rozpuścić masło z oliwą i smażyć z obu stron.

    Ugotować makaron typu tagiatelle lub inny.

Porady

Zamiast dorsza można użyć innej ryby, podobnie makaron może być inny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy