Delikatna, rozpływająca się w ustach pyszna rybka w sosie na bazie śmietany, pora i kopru. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a smakuje wspaniale.
30 min
Składniki:
Na 4 porcje:
-4 świeże filety z dorsza
-1 duży por (biała część)
-1 pęczek świeżego kopru
-350 g śmietany 18%
-1,5 łyżki masła klarowanego
-sok z połowy cytryny
-sól i pieprz
Dorsz w śmietanie z porem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny w wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym. Gdy por zmięknie układamy na nim płaty ryby. Smażymy na wolnym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
2.Gdy ryba będzie obsmażona z każdej strony wlewamy śmietanę i dodajemy posiekany koper. Ostrożnie mieszamy. Dusimy 5 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Rybę podajemy z ryżem lub makaronem i warzywami na parze.
Komentarze