Dorsz w ryżu zapiekany

0 (0 ocen)

Smaczny obiadek .....

Składniki:

  • -ryż 25 dkg
    -papryka czerwona 2 sztuki
    -papryka żółta 1 sztuka
    -filety z dorsza 70 dkg
    -cebula 2 sztuki
    -pomidory w puszce krojone 1 puszka
    -pietruszka zielona 1 pęczek
    -sól
    -przyprawa warzywna
    -papryka ostra
    -pieprz kolorowy
    -cytryna sok 4 łyżki
    -oliwa 1 łyżka

Dorsz w ryżu zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy warzywnej.
  • 2. Filety umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.
    Oprószyć przyprawą, skropić sokiem z cytryny. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 60 minut
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    Paprykę pozbawić nasion, pokroić.
  • 4. Na oliwie, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną papryk, dolać pomidory z zalewą.
    Dusić na małym płomieniu, aż sos nieco zgęstnieje.
    do sosu dodać ryż, dokładnie wymieszać i zagotować.
    Doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać połowę pęczka posiekanej pietruszki, wymieszać.
  • 5. Kawałki ryby, osuszyć na papierowy ręczniku, obrumienić na oliwie. Wyłożyć 3/4 ryżu do wysmarowanego tłuszczem naczynia .
    Na ryżu ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu położyć kilka kawałków masła.
    Zapiekać w temperaturze 180 stopni 30 - 35 minut.
    Przed podaniem, posypać resztą pietruszki.
    SMACZNEGO!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy