Bardzo lubimy ryby ,szczególnie dorsza. Ryba zawsze kojarzy się nam z surówką z kiszonej kapusty. Tym razem postanowiliśmy połączyć te składniki. Wyszło pysznie.
30 min
Składniki:
700 g filetów z dorsza
1/2 szklanki kwasu z kapusty
1/2 szklanki kapusty kiszonej
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
1 jajko
sok z cytryny
sól ,pieprz
olej do smażenia
Dorsz w cieście z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Skrapiamy sokiem z cytryny ,oprószamy mąką.
W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy.
Filety rybne zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Komentarze