Dorsz w chrupiącej zielonej panierce na słodkich buraczkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

W tej potrawie jest zasada : kasza neutralna, sos lekko słodki, ryba słona. Gorąco polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • Dla 2 osób
    Składniki podstawowe
    filet z dorsza 220 g
    kasza jaglana 80 g
    burak gotowany 250 g

    składniki robocze
    pamierka:
    bułka tarta 1 pełna łyżka
    mąka pszenna 1 pęłna łyżka
    młody sproszkowany jęczmień 1/4 łyżki
    przyprawa do ryb 1 płaska łyżeczka
    sól 1 płaska łyżeczka
    smalec do smażenia

    sos :
    1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki octu balsamicznego
    miód 1 łyżeczka
    sól, cukier, sok z cytryny do smaku

    dekoracja
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w chrupiącej zielonej panierce na słodkich buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0919eyc 1. Opłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do wrzątku, zagotowujemy, odcedzamy, a następnie znowu zalewamy 170 ml wrzątu, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż będzie miękka. Przykrywamy pokrywką i 10 minut nie mieszamy.
  • image-1m73v6v 2. Bułkę tartą mieszamy z mąką pszenną, jęczmieniem, solą i przyprawą do ryb.
    W takiej panierce obtaczamy pokrojone ryby. Smażymy na smalcu do zrumienienia.
    Oliwę mieszamy z octem, cukrem, solą, miodem i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy i mamy sos do buraczków. Należy tylko pamiętać że sos powinien być lekko słodkawy.
    Ugotowane buraki kroimy w plasterki i rozkładamy na talerzu.
    Po środku wykładamy kaszę a na nią kawałki ryby.
    Buraczki polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować