Dorsz w chrupiącej zielonej panierce na słodkich buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do wrzątku, zagotowujemy, odcedzamy, a następnie znowu zalewamy 170 ml wrzątu, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż będzie miękka. Przykrywamy pokrywką i 10 minut nie mieszamy.
2.Bułkę tartą mieszamy z mąką pszenną, jęczmieniem, solą i przyprawą do ryb.
W takiej panierce obtaczamy pokrojone ryby. Smażymy na smalcu do zrumienienia.
Oliwę mieszamy z octem, cukrem, solą, miodem i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy i mamy sos do buraczków. Należy tylko pamiętać że sos powinien być lekko słodkawy.
Ugotowane buraki kroimy w plasterki i rozkładamy na talerzu.
Po środku wykładamy kaszę a na nią kawałki ryby.
Buraczki polewamy sosem.
Komentarze