Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny dorsz w łagodnym sosie pomidorowym z papryką i cebulą.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Polędwica z dorsza 50 dag.
    papryka czerwona słodka
    cebula czerwona połowa
    cebula biała 1 szt.
    3 pomidory lima bez skóry
    sól
    pieprz ziołowy
    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    mąka do panierki
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju rzepakowym na słomkowy kolor. W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę. Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej. Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki. W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu. Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby i zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować