dojrzewający torcik piernikowy

0 (0 ocen)

Zachwycił moich znajomych. Ciasto dojrzewa 5 dni i jest naprawdę pyszne.

Składniki:

  • • 0,5 l miodu • 3 jajka • 1 kg mąki tortowej • 1 szklanka cukru • 1/3 kostki masła • 100 ml rumu • łyżeczka sody oczyszczonej • 2 łyżki mleka do rozpuszczenia sody • sok z cytryny • otarta skórka z cytryny • łyżka przyprawy do piernika • tłuszcz do formy • dodatkowo dżem porzeczkowy, bakalie, skórka pomarańczowa, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Piernik Desery

Dojrzewający torcik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, masło, cukier, skórkę z cytyny i przyprawę do piernika umieszczamy w dużym naczyniu i stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia ( nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy dodajemy rum, sok z cytryny, jajka, rozpuszczoną w ciepłym mleko sodę i przesianą przez sito mąkę. Składniki łączymy i na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce. Wychłodzone ciasto wlewamy do większej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy około 60 minut. Ciasto odkładamy na około 5 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po 5 dniach ciasto dzielimy wzdłuż na 2 części, przesmarowujemy dżemem, dajemy bakalie, skórkę pomarańczową i polewamy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować