Dojrzewający torcik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, masło, cukier, skórkę z cytyny i przyprawę do piernika umieszczamy w dużym naczyniu i stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia ( nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy dodajemy rum, sok z cytryny, jajka, rozpuszczoną w ciepłym mleko sodę i przesianą przez sito mąkę. Składniki łączymy i na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce. Wychłodzone ciasto wlewamy do większej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy około 60 minut. Ciasto odkładamy na około 5 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po 5 dniach ciasto dzielimy wzdłuż na 2 części, przesmarowujemy dżemem, dajemy bakalie, skórkę pomarańczową i polewamy czekoladą.
Komentarze