Domowy żurek w chlebie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Najlepszy z jajkiem i kiełbasą :)

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu na żurek
    pęczek włoszczyzny
    2 wędzone kiełbasy
    4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz
    majeranek

    ugotowane jajka i ziemniaki

Domowy żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną kiełbasę, czosnek i przyprawy, zalać wodą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru. Żurek zagotować, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawać na ciepło z połówkami jajek i ziemniakami. Smacznego!

Porady

Można również użyć gotowy żurek w proszku i doprawić go wg własnego smaku ;-))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy