Domowy zakwas na żurek

0 (0 ocen)

Banalnie prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • ok 1 l przegotowanej cieplej wody
    3 łyżki mąki żytniej
    1 łyżka otrębów pszennych
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 kropka chleba razowego(opcjonalnie)

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wsypujemy mąkę i otręby, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy obrany czosnek i sól ( i ewentualnie kromkę chleba). Słoik przykrywamy gazą lub nakrętką ( nie zakręcamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Każdego dnia przemieszać zakwas. W zależności od temperatury w mieszkaniu ukisi się po ok 3-5 dniach.
  • 2. Zakwas można zużyć od razu bądź przecedzić i przechowywać zamknięty w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy