Domowy przecier pomidorowy

4.5 (156 ocen)

Nie ma to jak domowy przecier pomidorowy - idealny na zupy, sosy a nawet do picia jako sok pomidorowy.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
    szczypta soli do doprawienia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami.
    Pomidory myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka na niewielką ilość wody. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory odparują.
  • 2. Następnie przecieramy je przez sito o gęstych oczkach i próbujemy - w zależności od smaku lekko doprawiamy solą, ale naprawdę delikatnie.
  • 3. Przelewamy do słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy. Napełnione słoiki i butelki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady

Z 1 kilograma pomidorów wychodzi 0,7-0,8 litra przecieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować