Domowy pasztet drobiowy z warzywami

4.49 (160 ocen)

Bardzo dobry na co dzień, na imprezę i na świąteczny stół

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    3 udka z kurczaka
    400 g wątróbki drobiowej
    2 duże cebule
    3-4 ząbki czosnku
    ok. 15 cm pora
    1/2 średniego selera
    3 marchewki
    1 pietruszka
    3 jajka
    sucha duża bułka namoczona w mleku (odciśnięta)
    po 1/2 pęczka pietruszki, koperku
    2 gałązki lubczyku
    2-3 liście laurowe
    5-6 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka wegety
    1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy Przekąski

Domowy pasztet drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku przesmażamy na oleju pierś, udka i wątróbkę i drobno posiekany czosnek przez około 10 min. Do tego dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie i powstanie bulion. Po tym czasie wyciągamy mięsa i warzywa, studzimy a pozostały bulion redukujemy, tak żeby zostało około 1 1/2 szklanki bulionu. Jak mięso przestygnie, obieramy ze skóry, usówamy z udek kości i razem z warzywami i zieleniną mielimy w maszynce do mięsa. Do masy mięsno warzywnej dodajemy zredukowany bulion (ok. 1 1/2 szklanki) dodajemy odciśniętą bułkę, roztrzepane jajka, majeranek, wegetę i pieprz - wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki (30x11) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 2 godziny. Po tym czasie pasztet zostawić do wystygnięcia i przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować