Pasztet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron.
Do garnuszka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej udka indycze i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy obsmażymy całą wątróbkę, dodajemy ją do indyka i solimy.
Całość gotujemy przed dwie godziny.
Na patelni po smażeniu wątróbek, szklimy drobno posiekaną cebulkę, a pod sam koniec smażenia dodajemy posiekaną główkę czosnku oraz pieprz czosnkowy.
2.Mięso oddzielamy od kości, kroimy razem z wątróbką w kostkę, wrzucamy do miski.
Dodajemy cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładką masę.
Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni i dolewamy do pasztetu nieustannie miksując.
Przygotowany pasztet wkładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce. ;)
Komentarze