Domowy pasztet z żurawiną

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Pyszny domowy pasztet idealnie komponujący się ze słodką nutą żurawiny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg szynki
    2 piersi z kurczaka
    300g wątróbki
    250g podgardla
    100g żurawiny
    2l bulionu warzywnego
    5 jajek
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, kurczaka i podgardle (opcjonalnie słoninę/surowy boczek) gotujemy w bulionie z liściem laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą. Następnie mięso mielimy i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z żurawiną. Foremkę wykładamy cienkimi plasterkami boczku i przekładamy mięso. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować