Domowy pasztet z wątróbki i żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą,oczyszczoną wątróbkę, żołądki, wrzucić do garnka z obraną i
pokrojoną w plasterki marchewką. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, jałowca i kostkę bulionową Gotować przez 50 minut.
2.Obraną cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wątróbkę ,żołądki i
marchewkę odcedzić z wywaru (pozostawić 1/2 szklanki wywaru). Mięso
wraz z cebulą przemielić przez maszynkę do mielenia. Do masy dodać jajka, kaszę mannę i wywar. Doprawić do smaku przyprawami.
3. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze