Domowy ser żółty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ser jest naprawdę wyśmienity w smaku i niczym się nie różni od tego kupionego w sklepie.

Składniki:

  • ● 2 kg białego sera
    ● 2 l pełnego mleka
    ● 2 jajka
    ● 2 żółtka
    ● 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Domowy ser żółty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wkładamy do garnka
    z mlekiem i mieszając, podgrzewamy
    na małym ogniu
    ok. 10-15 minut, aż wytworzy
    się serwatka. Odcedzamy na
    durszlaku.
  • 2. Do sera dodajemy jajka
    i żółtka i mieszając, podgrzewamy
    na bardzo małym
    ogniu. Dodajemy odrobinę
    soli. Na koniec dodajemy sodę
    i chwilę mieszamy.
  • 3. Ser wkładamy do pojemników
    (dobre są pojemniki po
    margarynie), odstawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy