Domowy ser ricotta z serwatki

4.44 (152 ocen)

Po przygotowaniu domowego twarogu pozostaje sporo serwatki. Dzisiaj sposób na jej wykorzystanie- domowy ser ricotta. Nie ma to jak z pozostałości sera robić ser... ;). Serwatka pozostała z tego sera nie nadaje się już do produkcji kolejnego, gdyż większość białka zostaje już zużyte. Można ją wypić l

Składniki:

  • 2 litry serwatki pozostałej po twarogu
    750 ml tłustego mleko prosto od krówki lub świeżego pasteryzowanego 3,2% z krótką datą do spożycia (dostępny w sklepach, najczęściej w butelkach)
    3 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

4.44 (152 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Domowy ser ricotta z serwatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem serwatkę zalać mlekiem i podgrzewać, aż osiągnie temperaturę 90 st.C. Jeśli nie macie termometru spożywczego- serwatka musi być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować (trzeba wyczuć ten moment). Dodać do niej ocet winny i cały czas mieszając, gotować na małym ogniu ok. 5 minutek uważając, by nie zagotować masy. Na powierzchni powinien utworzyć się biały skrzep- nasz serek :). Wtedy zdjąć garnuszek z ognia, odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić całą noc w lodówce.




    Rano na sitku lub durszlaku rozłożyć ściereczkę, lub gazę i przecedzić serek. Odstawić na godzinkę lub dłużej do odcieknięcia. Nie należy odsączać zbyt długo, by ricotta nie stała się sucha. Ja tu troszkę przesadziłam i niestety była ciut za sucha- następnym razem będę o tym pamiętać :). Ricotta powinna być kremowa i delikatna.




    Tak przygotowany serek przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować