Domowy ser na parze

4.98 (170 ocen)

  • 24 min

Serek jest zdrowy i co najlepsze łatwy w wykonaniu

  • 24 min

Składniki:

  • -70 dag białego twarogu (najlepiej lekko skisłego)
    -5 dag masła
    -1 zółtko surowe
    -szczypta soli
    -łyżeczka sody
    -przyprawy według uznania np. kminek, papryka
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy ser na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszyć twaróg i posypać sodą. Przykryć ściereczka miskę , w której się znajduje. Pozostawic do ukiszenia
  • 2. .Zagotować w garnku 0.5 l wody i na garnek nałożyć miskę żaroodporną lub stalową. Do miski wrzucic masło, gdy się stopi dodajemy twaróg i sól. Czekamy, aż się twaróg rozpuści ( możemy posypac jeszcze szczyptą sody, by przyspieszyć gotowanie. Kiedy ser jest roztopiony dodajemy żółtko i mieszamy.
  • 3. . Gotowy ser zdejmujemy z garnka i posypujemy przyprawami

Porady

Twaróg im dłużej się kisi( nawet 3 dni ) ,tym ma ostrzejszy smak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować