domowy ser

5 (166 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wykorzystuję go najczęściej do serników.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 l mleka
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelać do garnka emaliowego i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni by się zsiadło. Podgrzewać na małym ogniu do do etapu oddzielenia się serwatki. (Garnek ma być ciepły, nie gorący) jeśli nie pojawi nam się serwatka, ostudzić i znów podgrzewać. Zimny ser przełożyć za pomocą dużej łyżki na sito wyłożone gazą. Pozostawić na ok. pół godziny aż cała serwatka odcieknie. Przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku.

Porady

Z podanej ilości mleka wyszło ok. 800 g sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować