domowy salceson

4.5 (183 ocen)

to taki dodatek z rodzaju wędlin- bardzo smaczny jak się zrobi domowy, bez konserwantów, naturalny. robiła prababci, babcia, tata i robię ja .

Składniki:

  • głowizna
    ozorki
    golonka
    3 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    kilka ziaren pieprzu
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 łyżki soli
    2-3 ząbki czosnku
    trochę zmielonego pieprzu prawdziwego
    1 łyżka żelatyny ( alternatywnie gdyby się nie nagotowało)

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Wędliny

Domowy salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. głowiznę, ozorki i golonkę oczyścić i zalać zimną wodą. dodać ziele pieprz sól marchew i pietruszkę i gotować jak na galaretę- długo i na małym ogniu tak żeby tylko mrugało. jak już wszystko będzie miękkie i rozpada się oraz samo odchodzi od kości, należy wyjąć na durszlaki czy talerze żeby ostygło. zimne mięso należy oddzielić od kości i skór, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić pieprzem mielonym i solą do smaku, a rosół który powstał należy zagotować i na taki gotujący wsypać bardzo drobno posiekany czosnek żeby tylko się sparzył. część tego rosołu ( a czasem nawet cały) wlewamy do wcześniej przygotowanego mięsa i dokładnie mieszamy. tak przygotowane mięso wkładamy w rękaw masarski zawiązany z jednej strony a po napełnieniu zawiązujemy i z drugiej. tak przygotowane salcesony odkładamy na płasko położone do ostygnięcia, następnie chłodne przyduszamy deseczką i obciążamy czymś cięższym aż do pełnego stężenia. oczywiście jak ktoś nie jest pewien że ten rosół się zsiądzie jak galareta może dodać żelatynę rozprowadzoną w rosole.


    salceson kroimy dopiero jak dobrze się zwiąże najlepiej po odstaniu nocy w lodówce lub na zimnej posadzce.


    takie proste, nieco pracochłonne a jakie smaczne zdrowe i w sumie tanie.

Porady

ja 1/3 przygotowanego mięsa (jeszcze przed dodaniem rosołu) mielę przez maszynkę wtedy jest lepsza kleistość i lepiej się ścina. dodaję też kawałki chudego mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Ozorki Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować