Domowy sos barbecue

4.5 (190 ocen)

Idealny jako dodatek do mięs grillowanych.

Składniki:

  • 250 ml. przecieru pomidorowego

    2 łyżki miodu

    1 łyżka musztardy

    100 ml. koncentratu pomidorowego

    2 łyżeczki sosu sojowego

    4 gożdżiki

    50 ml. wina czerwonego

    1 cebula

    1-2 ząbki czosnku

    1 papryka czerwona

    Sól,pieprz

    Ostra papryka

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Domowy sos barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną kostkę. Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty, wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy sos przecieramy przez sitko.

Porady

Sos możemy użyć jako marynaty do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować