Domowy smalczyk ziołowy

5 (174 ocen)

  • 30 min

Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Ten ziołowy jest rewelacyjny.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g błony
    ok. 1 łyżka przyprawy do smalcu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy smalczyk ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania czystego smalcu używamy wyłącznie błony. Ze słoniny powstają skwarki.
    Kroimy ją w kostkę, żeby szybciej się stopiła. Przekładamy do garnka, najlepiej takiego, do którego nic nie przywiera. Ustawiamy nieduży gaz. Od czasu do czasu mieszamy.
    Stopiony, klarowny tłuszcz przelewamy do słoików. Ja preferuję mniejsze.
    Kiedy smalec trochę przestygnie i zacznie tężeć dodajemy przyprawę. Jest ona bardzo aromatyczna. Możemy ewentualnie lekko posolić. Od czasu do czasu mieszamy, żeby przyprawa nie opadła na dno.
    Słoiki z ostygniętym smalcem zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować