Cavatelli to Włoski krótki makaron o zrolowanej krawędzi. Powstaje z mąki, wody i odrobiny soli. Tradycyjnie podawany z mięsnym sosem pomidorowym.
0 (0 ocen)
Porady
Makaron wyśmienicie smakuje z lampką póśłwytrawnego czerwonego wina ;) Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To z niej właśnie powstaje najlepszy włoski makaron, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp. Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli taką nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką pszenną 550 lub 650. Surowy makaron można zamrozić. Cavatelli należy ułożyć w odstępach na tace wysypanej mąką i wsadzić do zamrażalnika. Lekko podmrożony wsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i przechowaywać w zamrażalniku. Jak gotować? Zamrożony makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować al dente.
Komentarze