Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Na stolnicę wsypujemy ok. 6 czubatych łyżek mąki na stolnicę i tworzymy kopiec z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Nożem zagarniamy mąkę do środka i siekamy. Gdy jaja i mąka „mniej więcej” są połączone, dalej zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, robimy w nim dziurkę i wlewamy wodę. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki. Kulę zagniecionego ciasta kroimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy osobno na grubość kartki papieru, od razu mówię, że chwilkę to potrwa. Jeśli ciasto klei się do wałka, oprószamy je mąką.
Krok 2
Przepuszczacie przez maszynkę do makaronu lub przygotowujecie ręcznie jak ja. Rozwałkowane ciasto zwijamy w zwarty naleśnik (przed zwinięciem musimy go troszkę podsypać mąką aby podczas krojenia się bardzo nie sklejał bo wyjdzie gruby makaron.) Następnie kroimy na cienkie paseczki. Gdy już wszystko skroimy, roztrzepujemy dokładnie palcami aby nic nie było sklejone. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, aż do miękkości. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Komentarze