1.3 jajka
2.Olej (najlepiej neutralny - z orzeszków ziemnych, z pestek winogron lub tradycyjny słonecznikowy),
3.sól, pieprz i cytryna (lub kwasek cytrynowy).
4.Dodatkowo do smaku polecam łyżkę tradycyjnej musztardy i odrobine oliwy z oliwek extra virgin.
Domowy majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka wrzucamy do miski z jedna łyżeczką wody i miksujemy 30 sekund do uzyskania jednolitej, lekko puszystej konsystencji.Odmierzamy 250 mililitrów oleju.Ciągle mieszając zółtka zaczynamy bardzo powoli dolewać olej - na początku musi to być dosłownie po parę kropel naraz - inaczej olej z żółtkiem się nie zemulsifikują. Przez pierwsze 30 sekund powinniśmy wlać nie więcej niż 50 mililitrów oleju. Później możemy powoli przyspieszyć, ale cała czynnośc nie powinna nam zająć mniej niż 2 minuty i nie powinniśmy oleju lać szybciej niż jest on w stanie mieszać się z resztą majonezu.Teraz dopiero doprawiamy majonez,szczyptę soli, pieprzu, lyżeczkę musztardy i soku z cytryny oraz łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy przez 30 sekund voila. Następnie pozostaje nam tylko przelać majonez do słoika i czekać na okazję do skonsumowania.
Porady
dobre jest z pesto albo np z grubo mielonym pieprzem.
Komentarze