DOMOWY KISIEL Z BIAŁĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

ROZGRZEWAJĄCY DESER NA ZIMNE WIECZORY

  • 30 min

Składniki:

  • 200 G MROŻONYCH OWOCÓW
    3 ŁYŻKI MAKI ZIEMIACZANNEJ
    2 SZKL WODY
    LASKA CYNAMONU
    200G JOGURT GRECKI
    1/2 ŁYŻKI ŻELATYNY
    2 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
    LASKA WANILII

    DO DEKORACJI
    4 KOSTKI GORZKIEJ CZEKOLADY

Domowy kisiel z białą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. zagotuj 2 szkl wody, wrzuć owoce mrożone , gotuj do miękkości, na koniec zblenduj na mus
  • 2. 2. dodaj do gotującego musu laskę cynamonu aby wydobyła swój wspaniały aromat po 10 min wyciągnij, zagęść 3 łyżkami mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, gotuj do wrzenia i schłodzić
  • 3. 3. do pojemnika wlej 200 g jogurtu greckiego roztrzep z 2 łyżkami cukru trzcinowego tak aby cukier był nie wyczuwalny
  • 4. 4. dodaj na koniec ziarenka wydobyte z laski waniliowej i 1/2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w wodzie, wszystko dokładnie wymieszaj i schłodzić w lodówce
  • 5. 5. do kubków wlej 3/4 musu owocowego na wierzch wyłóż 3 łyżki białej pierzynki zrobione z jogurtu greckiego, zetrzyj na tartce 1 kostkę gorzkiej czekolady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy