Domowy keczup

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Tylko robiąc ketchup samodzielnie mamy pewność co kryje w środku. Nie zawiera konserwantówi nadmiaru cukru, a smakiem możemy manewrować sami dodając ulubione przyprawy i zioła.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (lub gęsty przecier pomidorowy)
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki octu balsamicznego (koniecznie! ;p)
    1 łyżka oleju
    2-3 goździki
    liść laurowy
    suszona bazylia, oregano i suszona cebula
    szczypta soli
    pieprz
    cukier (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy keczup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tak przygotowany keczup, zostawiamy do zgęstnienia 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i ocet balsamiczny. Następnie dodać goździki, liść laurowy i mieszankę ziół. Całość dusić przez ok. 20-30 min, do czasu aż sos zrobi się gęsty.
  • gotowy keczup 2. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować blenderem (gdy używamy przecieru nie jest to konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować