Z podanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie pominąć chili.
3 godz. 20 min
Składniki:
3 kg mięsistych pomidorów
3 marchewki
3 średnie cebule
1 pietruszka
1 mały seler
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190 g każdy)
4 ząbki czosnku
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki chili lub dżemiku z papryczek przepis na moim blogu: impresja smaku.blogspot.com
1 łyżeczka pieprzu
50 ml octu
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
Dodatkowo:
6 słoików o pojemności 0,5 l.
Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomidorów usuwamy gniazda nasienna, po czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2.Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając.
3.Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (tak aby nie było żadnej skórki i nasionek z pomidorów - trochę to potrwa:-))
4.Po zmiksowaniu powstałą pulpę doprawiamy pozostałymi przyprawami, które wcześniej wymieniłam składnikach ( sól, papryka, cukier itp.)
5.Ponownie gotujemy ok. 1 h 20 min bardzo często mieszając. Musimy uzyskać gęsty ketchup dlatego w zależności od rodzaju pomidorów może to zająć nieco krócej lub nieco dłużej:-)
6.Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Komentarze