Domowy koncentrat bulionu warzywnego

4.49 (180 ocen)

Nie pamiętam kiedy ostatni raz kupiłam jakikolwiek polepszacz w postaci kostek rosołowych, czy innych ziarenek smaku. Chcecie smak? Do zup, do sosów, do mięs? Oto jedyny nad którym warto się trochę pomęczyć, a potem trzymać w lodówce i sięgać ilekroć zajdzie potrzeba.

Składniki:

  • Składniki na słoik o pojemności ok. 300 ml

    50 g parmezanu (i tu szczerze radzę, żeby zastąpić naszym rodzimym serem carskim twardym ostrym. Jest o wiele tańszy od parmezanu i smakiem niewiele od niego odbiega)
    200 g selera naciowego
    120 g marchewki
    120 g korzenia pietruszki
    1 pomidor
    100 g cebuli
    150 g cukinii
    50 g korzenia selera
    50 g białej części pora
    1-2 ząbki czosnku
    garść liści świeżych ziół: bazylia, kolendra, szałwia, rozmaryn
    mała natka świeżej pietruszki (liście)
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    30 g soli morskiej
    30-40 g białego wytrawnego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy koncentrat bulionu warzywnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa twarde kroimy najdrobniej jak to możliwe, albo trzemy na tarce (to jest ta najgorsza część). Pomidor kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę, czosnek, sól, świeże zioła, oliwę z oliwek zmiksować razem.
    Wszystkie składniki (oprócz sera żółtego) wrzucamy do dużego garnka, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
    Parmezan bądź zamiennie ser carski zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do bulionu. Gotować nieustannie mieszając jeszcze ok. 5 minut.
    Całość zmiksować na zwartą, gładką masę.
    Przełożyć do słoika, ostudzić.
    Trzymać w lodówce (przydatność ok. 3 miesięcy). Można również zamrozić w pojemniczkach do kostek na lód. Po zamrożeniu przełożyć kostki do jednego pojemnika i przechowywać w zamrażarce (1 kostka odpowiada 1 łyżeczce koncentratu).
    Do przygotowania 500 g bulionu użyć 1- 2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

Porady

Często nie trzymam się przepisu i dodaję też inne warzywa do koncentratu, np. paprykę czerwoną, pieczarki. Na zasadzie - co lodówka dała :) Nie martwcie się dodatkiem białego wina. W tak wysokiej temperaturze alkohol wyparowuje i jak najbardziej zupy, czy inne potrawy na tym bulionie mogą jeść dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować