Domowy budyń czekoladowo - waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie budyniu czekoladowego:
Do garnuszka przelać 1 szklankę mleka, postawić na ogniu. W pozostałej ilości mleka rozpuścić maltitol, skrobię ziemniaczaną, kakao, stewię i żółtko. Wszystko dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, na gotujące się wlać kakaową mieszaninę. Gotować cały czas mieszając (najlepiej rózgą kuchenną lub widelcem) aż budyń zgęstnieje i nie będzie czuć surowej mąki. Zestawić z ognia.
Wykonanie budyniu waniliowego:
Połowę mleka przelać do czystego garnuszka. Postawić na ogniu, dodać wanilię. W drugiej połowie rozprowadzić maltitol, żółtko i skrobię ziemniaczaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii, przeciąć na pół i wyskrobać ziarenka. Ziarenka dodać do mleka i garnuszek ponownie postawić na ogniu. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę skrobi i żółtka. Gotować cały czas mieszając (najlepiej rózgą kuchenną lub widelcem) aż budyń zgęstnieje i nie będzie czuć surowej mąki. Zestawić z ognia.
Komentarze