Domowy blok amaretto

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Wracam co jakiś czas do tych słodkości z dzieciństwa. Wiecie, co mi się przypomina, gdy jem kawałek domowego bloku? Szkolna choinka pewnie gdzieś sprzed trzydziestu lat, bo wtedy zrobiłam go po raz pierwszy sama. Sami widzicie - jak mam go nie lubić? :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    100 g. masła
    100 g. herbatników typu petitki, drobno posiekanych
    1 łyżka likieru amaretto
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    ok. 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy blok amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do rondla z grubym dnem wlewam wodę i mleko, wkładam masło w kawałkach i wsypuję cukier. Podgrzewam mieszając, a gdy masło się rozpuści dodaję kakao i likier. Mieszam, dalej podgrzewając, aż masa będzie jednolita i gładka. Zdejmuję z ognia i stopniowo dodaję mleko w proszku, a potem posiekane herbatniki. Masę wkładam do foremek, ugniatam by wypełnić puste miejsca i odstawiam na noc do lodówki. Wyjmuję blok z foremek, wstawiając je na moment do gorącej wody (by podgrzało się dno) i lekko podważając nożem. Przed podaniem oprószam blok kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować