Domowy biały ser

5 (192 ocen)

  • 40 min

Idealny serek do wszystkiego,oraz do serników.Jest o wiele tańszy niż sklepowy.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 l mleka

Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Domowy biały ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelać do garnka i odstawić w cieple miejsce na 1-2 dni by się zsiadło. Podgrzewać na małym ogniu do etapu oddzielenia się serwatki. Garnek ma być ciepły, nie gorący. Zimny ser przełożyć za pomocą chochelki na sito wyłożone gazą. Pozostawić na ok.15-20 minut aż cała serwatka odcieknie.

Porady

Przechowywać w zimnym miejscu lub w zamrażalniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Nabiał Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować