Domowy ajerkoniak - likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka nam są niepotrzebne.
Żółtka ubijamy na puch z cukrem pudrem, muszą być puszyste i białe. Ubijanie trwa około 5-8 minut :-)
Po ubiciu żółtek dodajemy ciągle miksując małym strumieniem zimne mleko skondensowane.
Następnie po dokładnym zmieszaniu się żółtek z mlekiem dodajemy powoli i delikatnie alkohol.
Wszystko mieszamy, przelewamy do butelki lub butelek.
I nasz likier jest gotowy. jak widać małym kosztem można zrobić bardzo pyszny i naturalny trunek.
Likier należy przechowywać w lodówce, jednak w związku z tym iż jest on wykonany z surowych żółtek, należy przechowywać go max 3-4 dni. Ale raczej tyle się nie uchowa :-) Jest zbyt pyszny :-)
Komentarze