Przepyszny, pachnący chlebek domowy- mój znak rozpoznawczy. Bez niego nie ma uroczystości rodzinnych, ani świąt. Piekę go raz na tydzień.
5 (191 ocen)
Porady
Zakwas na chleb robimy przez 5 kolejnych dni. Ma podrosnąć nieco, mieć bąbelki i dziwny zapach. Powinien stać w cieple. Nie może spleśnieć Nadmiar zakwasu może podarować znajomym. Pierwszy zakwas zużywamy od razu, po wykonaniu. Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Chlebek dobrze robić w cieple, szybciej i łatwiej wyrasta ciasto. Mąkę pszenną możemy częściowo zastąpić np razowa, czy litewską , graham czy inną mąką do chlebka. Na rynku jest ich wiele. Ja zamieniam 2 szklanki. Otręby można mieszać, te pszenne tylko z tymi z dodatkami: żurawiną, śliwką, jabłkiem. Do takiego chlebka można dodać miód, wtedy dodajemy mniej soli. Do ciasta możemy dodać inne dodatki: cebulkę suszoną, oliwki, posiekane orzechy, kminek w ziarenkach. Wierzch ciasta chlebowego, przed pieczeniem, możemy obsypać również: czarnuszką, makiem, pestkami dyni. Albo tylko posmarować wodą. Lekko się wówczas zrumieni. Jeśli chcemy bardziej spieczony, chrupiący chlebek, pod koniec pieczenia zwiększamy nieco temp. w piekarniku. Chlebek jest długo świeży.
Komentarze