Domowy chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i ugotować, w lekko osolonej wodzie, w łupinach. Po ugotowaniu ziemniaków zostawić 2 szklanki wody. Ziemniaki obrać i zagnieść na jednolitą masę.
2.W 1 szklance letniej wody po ziemniakach rozpuścić drożdże i odstawić na 20minut.
3.W dużej misce wymieszać mąkę, ziemniaki, sól. Dodać drożdże i pozostałą szklankę wody po ziemniakach. Wymieszać, aby powstało ciasto. Następnie przełożyć je na stolnice i ugniatać, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne (około 8-10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać mąki.
4.Wyrobione ciast przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przeciąć go na 3 części i przełożyć do keksówek. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
5.Piec w temp 200st przez około 35-40 min, aż skórka zbrązowieje.
Komentarze