Domowy chleb ziemniaczany

4.5 (182 ocen)

Kolejny przepis na domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
    50g drożdży
    1 kg mąki pszennej
    1 łyżka soli
    1 łyżka oliwy do natłuszczenia miski
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować, w lekko osolonej wodzie, w łupinach. Po ugotowaniu ziemniaków zostawić 2 szklanki wody. Ziemniaki obrać i zagnieść na jednolitą masę.
  • 2. W 1 szklance letniej wody po ziemniakach rozpuścić drożdże i odstawić na 20minut.
  • 3. W dużej misce wymieszać mąkę, ziemniaki, sól. Dodać drożdże i pozostałą szklankę wody po ziemniakach. Wymieszać, aby powstało ciasto. Następnie przełożyć je na stolnice i ugniatać, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne (około 8-10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać mąki.
  • 4. Wyrobione ciast przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przeciąć go na 3 części i przełożyć do keksówek. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Piec w temp 200st przez około 35-40 min, aż skórka zbrązowieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować