Domowy chleb z migdałami

0 (0 ocen)

Domowy chleb żytnio orkiszowy z dodatkiem lnu oraz migdałów na domowym, zytnim zakwasie. Pyszny i nie tak trudny do przygotowania.

Składniki:

  • •200 g maki żytniej chlebowej
    •200g maki orkiszowej razowej
    •8 łyżek zakwasu żytniego
    •100g migdałów
    •3 łyżki lnu
    •2 łyżeczki soli
    •woda

Domowy chleb z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, zakwas, migdały całe, len oraz tyle wody, by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.

    Następnego dnia do zaczynu wsypujemy orkiszową razową i dolewamy tyle wody, by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki 30x10 - spryskujemy wodą.

    Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 3 godzin). Pieczemy godzinę w 200st.

Komentarze

Podobne przepisy