Przepis jest moja modyfikacja kilku przepisow na domowy chleb. Mysle ze wystarczy go raz sprobowac by stwierdzic ze lepszego pieczywa nie ma! Do tego jest prosty w wykonaniu i zawsze sie udaje.
1 godz. 30 min
Składniki:
* 1 kg maki tortowej
* 10 dag drozdzy
* 3 lyzeczki soli
* 1 plaska lyzeczka cukru
* 1 l cieplej wody (nie goracej !!)
* 1 szkl. pestek slonecznika
* 1/2 szkl. pestek dyni
* 1/2 szkl. pestek sezamu
* 3/4 szkl. otrab zytnich (moga byc pomieszane owsiane, pszenne i zytnie)
Domowy chleb wieloziarnisty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do duzej miski wsypac wszystkie ziarna, sol, cukier i wymieszac.
2. Dodac drozdze i 1 litr wody. Dobrze wymieszac i zostawic na 10 minut, aby drozdze zaczely pracowac.
3. Dalej dodac make i wymieszac drewniana lyzka (koniecznie drewniana!)
4. Przykryc sciereczka i zostawic na 20 minut w cieplym miejscu.
5. Po tym czasie przelozyc do wysmarowanej maslem blaszki (duzej lub dwoch mniejszych keksowek) i zostawic na 15-20 minut
6. Wstawic do nagrzanego piekarnika.Piec ok 60 min. w 180 stopniach (gorna i dolna grzalka). Po upieczeniu wyjac na kratke zeby odparowal. SMACZNEGO!!!!
Komentarze