Domowy chleb wieloziarnisty.

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis jest moja modyfikacja kilku przepisow na domowy chleb. Mysle ze wystarczy go raz sprobowac by stwierdzic ze lepszego pieczywa nie ma! Do tego jest prosty w wykonaniu i zawsze sie udaje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 1 kg maki tortowej
    * 10 dag drozdzy
    * 3 lyzeczki soli
    * 1 plaska lyzeczka cukru
    * 1 l cieplej wody (nie goracej !!)
    * 1 szkl. pestek slonecznika
    * 1/2 szkl. pestek dyni
    * 1/2 szkl. pestek sezamu
    * 3/4 szkl. otrab zytnich (moga byc pomieszane owsiane, pszenne i zytnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb wieloziarnisty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do duzej miski wsypac wszystkie ziarna, sol, cukier i wymieszac.
    2. Dodac drozdze i 1 litr wody. Dobrze wymieszac i zostawic na 10 minut, aby drozdze zaczely pracowac.
    3. Dalej dodac make i wymieszac drewniana lyzka (koniecznie drewniana!)
    4. Przykryc sciereczka i zostawic na 20 minut w cieplym miejscu.
    5. Po tym czasie przelozyc do wysmarowanej maslem blaszki (duzej lub dwoch mniejszych keksowek) i zostawic na 15-20 minut
    6. Wstawic do nagrzanego piekarnika.Piec ok 60 min. w 180 stopniach (gorna i dolna grzalka). Po upieczeniu wyjac na kratke zeby odparowal. SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować