Chrupiący , najlepszy na ciepło:). Zarówno dzieci jak i dorośli lubią chlebek, a jak jest chrupiący i prosto z pieca to najlepiej smakuje z masełkiem. Jeśli mamy niejadka w domu, taki chlebek na pewno zniknie w mgnieniu oka.
10 godz.
Składniki:
1 szklanka zakwasu chlebowego
1/2 kg mąki żytniej typ 2000
1 kg mąki pszennej typ 650
2 łyżki soli
5 szklanek ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowy zakwas wyjmujemy z lodówki tak aby się ogrzał w domowej temperaturze. Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki- żytnią typ 2000 oraz pszenną najlepiej typ650. Obie mąki mieszamy , dodajemy zakwas wlewamy wodę z rozpuszczona solą i wyrabiamy ciasto około 15 minut . Ciasto jest dość rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Do wysmarowanych foremek( dwie keksówki) przekładamy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Chlebek smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin. Gdy ciasto nam urośnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około godziny- aż będzie rumiany.
Można również dodać siemię lniane i słonecznik.Smacznego!
Komentarze