Domowy chleb na zakwasie

4.91 (174 ocen)

  • 10 godz.

Chrupiący , najlepszy na ciepło:). Zarówno dzieci jak i dorośli lubią chlebek, a jak jest chrupiący i prosto z pieca to najlepiej smakuje z masełkiem. Jeśli mamy niejadka w domu, taki chlebek na pewno zniknie w mgnieniu oka.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu chlebowego
    1/2 kg mąki żytniej typ 2000
    1 kg mąki pszennej typ 650
    2 łyżki soli
    5 szklanek ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.91 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowy zakwas wyjmujemy z lodówki tak aby się ogrzał w domowej temperaturze. Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki- żytnią typ 2000 oraz pszenną najlepiej typ650. Obie mąki mieszamy , dodajemy zakwas wlewamy wodę z rozpuszczona solą i wyrabiamy ciasto około 15 minut . Ciasto jest dość rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Do wysmarowanych foremek( dwie keksówki) przekładamy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Chlebek smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin. Gdy ciasto nam urośnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około godziny- aż będzie rumiany.
    Można również dodać siemię lniane i słonecznik.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować