Domowy chleb lub bułki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonały przepis dla miłośników domowego pieczywa. Szybki w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu.

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej lub żytniej mieszanej z ziarnami
    3 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    2 podsmażone cebule (opcjonalnie)
    600 ml ciepłej wody
    1/2 drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Domowy chleb lub bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto. Uformować ulubiony kształt chleba lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą z oliwek i piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Porady

Ciepłe pieczywo przykryć bawełnianą ściereczką i tak również je przechowywać, gdyż zapobiega to zbytniemu stwardnieniu skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować