Domowe zsaidłe mleko!

0 (0 ocen)

  • 24 godz.

Zsiadłe mleko, poza wspaniałymi walorami smakowymi, ma też cenne właściwości dietetyczne i zdrowotne. Żywe kultury bakterii, znajdujące się w nim zapobiegają biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Szczególnie polecane jest ono osobom po antybiotykoterapii, pozwalają florze jelitowej zregenerować się.

  • 24 godz.

Składniki:

  • -1 litr mleka prosto od krowy
    -dwie łyżki kefiru (jeśli nie mamy dostępu do mleka od krowy możemy kupić mleko 3,2% butelkowane lub w foli, zakwaszając je kefirem)

Domowe zsaidłe mleko! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja 1.
    Mleko od krowy należy przelać do garnka lub słoika. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Czas uzyskania zsiadłego mleka zależy od temperatury. W lato może je uzyskać w ciągu jednego dnia, natomiast zimą musimy poczekać ok 3 dni. Przed spożyciem należy zebrać delikatnie z wierzchu śmietanę np.do kubeczka i wykorzystać ją np do zupy. Śmietana będzie miała biszkoptowy kolor, natomiast zsiadłe mleko jest białe
  • 2. Wersja 2.
    Kupne mleko przelewamy do naczynia i dodajemy "zakwaszacza" czy 2 łyżek kefiru. Mieszamy delikatnie. Odstawiamy 2-3 dni.

Porady

Mleko zsiadłe najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy