Domowe tortille z shoarmą, salsą i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na domowe tortille opublikowałam wcześniej, więc nie będę powielać. Filety z udek oczyszczamy i przyprawiamy. Szpinak po rozmrożeniu smażymy, by zredukować wodę. Doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Filety przekładamy do foremki aluminiowej z dziurkami w dnie (ja układam w metalowym cedzaku i stawiam na żaroodporną miskę) w celu pozbycia się tłuszczu, który wytopi się podczas pieczenia , na to szpinak i ponownie filety. Pieczemy ok. 60 min. w 175 st. Wszystkie składniki na salsę drobno kroimy, mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ważne by krojąc pomarańcze pozbyć się białej skórki otaczającej miąższ. Ze sosem robimy to samo, łączymy dokładnie ( czosnek wyciśnięty przez praskę) i doprawiamy do smaku. Tortille rozgrzewamy na patelni na to kolejno poszadkowaną gorącą shoarmę, salsę i sos.
Komentarze