Domowe tortille z dipem i pieczoną papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Idealne na przystawkę, stanowią doskonałą alternatywę dla wszelki fast foodów. W wersji ekspresowej korzystam z gotowych tortilli. Można ją zabrać ze sobą na wycieczkęrowerową lub piknik.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • a tortille:
    - 55 g mąki,
    - 55 g mąki kukurydzianej,
    - szczypta soli,
    - jajko,
    - ok. 150 ml wody

    Dip:
    - 20 dag kremowego serka śmietankowego,
    - 20 dag jogurtu greckiego (lub gęstego naturalnego),
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
    - szczypta suszonej bazylii,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - łyżeczka oliwy,
    - sól, pieprz

    Papryka:
    - 2 duże czerwone papryki,
    - ząbek czosnku,
    - 1-2 łyżki oliwy,
    - sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe tortille z dipem i pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille: Obie mąki i sól dokładnie wymieszaj, dodaj roztrzepane jajko i
    wodę, i wymieszaj aż powstanie dosyć rzadkie ciasto.
    Mocno rozgrzej patelnię, wylej na nią równomiernie 1/4 ciasta (lub w
    przypadku małej patelni - 1/8), smaż na średnim ogniu, aż boki placka
    zaczną odstawać od ścianek, przewróć i dosmaż z drugiej strony.
  • 2. Dip: Wszystkie składniki na dip umieść w mikserze lub misce i zmiksuj za
    pomocą blendera na jednolitą masę, dopraw do smaku.
  • 3. Pieczona papryka: Paprykę umyj, osusz. Przełóż na blachę do pieczenia wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i
    włóż do piekarnika nagrzanego na 200 st.C, od czasu do czasu obracaj.
    Piecz do momentu aż skórka stanie się czarna, a papryka będzie miękka.
    Każdą paprykę przełóż do woreczka, zwiąż i odstaw do ostudzenia
    (ułatwi to obieranie). Gdy papryka ostygnie obierz ją ze skórki,
    przekrój na kawałki i usuń pestki.
  • 4. Na każdej tortilli rozsmaruj po porcji ziołowego dipy, rozłóż kilka
    pasków papryki i zwiń w rulon. Podawaj z ulubionymi warzywami.

Porady

Amatorzy mięsa mogą dodać do środka pokrojonego w kosteczkę i obsmażonego kurczaka, a nawet kawałki pieczeni, np. z wczorajszego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować